GR | EN ΜΠΙΕΝΑΛΕ-ΝΕΑ-ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ-EΚΔΟΣΕΙΣ BIENNALE-ΤΥΠΟΣ-ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ-ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ-ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ
 
 
-Έκθεση «ΑΛΛΟΙ ΤΟΠΟΙ»

Η έκθεση στηρίζεται στην ιδέα του επιμελητή της έκθεσης, αρχιτέκτονα και διδάσκοντα στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων του ΑΠΘ, Απόστολου Καλφόπουλου και έπεται ενός διήμερου εντατικού workshop (19-20 Μαρτίου) με συζητήσεις, παρουσιάσεις, επιτόπου επισκέψεις, καταγραφές και δράσεις.

Ο επιμελητής παρείχε πρωτογενές υλικό (φωτογραφίες, σχέδια, μαρτυρίες, κλπ), που είχε συγκεντρωθεί για τις 10 ετεροτοπίες σε μία ομάδα 20 συμμετεχόντων (10 αρχιτέκτονες + 10 καλλιτέχνες, Έλληνες, έως 35 ετών) ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα (Αθήνα, Θεσσαλονίκη) και στο Εξωτερικό (Βελιγράδι, Σικάγο, Γερμανία, Βέρνη) και δουλεύουν με διαφορετικά μέσα (σχέδιο, ζωγραφική, εγκατάσταση, βίντεο, animation, πρόπλασμα, χορό, performance, λόγο, ήχο).
Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου σχηματίστηκαν ομάδες των δύο ατόμων (1 αρχιτέκτονας + 1 καλλιτέχνης) και σε κάθε ομάδα ανατέθηκε μία από τις 10 ετεροτοπίες, ενώ τα μέλη της ομάδας επέλεξαν τον τρόπο που δούλεψαν. Το ζητούμενο από τις ομάδες των συμμετεχόντων ήταν να προτείνουν, υπό την μορφή σχεδίων, μακετών, βίντεο, εγκαταστάσεων, performance, φωτογραφιών, ήχων, χαρτών, διαγραμμάτων, κειμένων, και σκίτσων, 10 νέες ετεροτοπίες για μία πόλη 2 εκατομμυρίων κατοίκων. Τα τελικά αποτελέσματα είναι και αυτά που παρουσιάζονται στην έκθεση.


Πρόθεση του επιμελητή είναι η έμφαση να δοθεί πάνω στις εγκάρσιες συνδέσεις που υπάρχουν ανάμεσα στις διαφορετικές προσεγγίσεις, στα διαφορετικά πεδία ενδιαφέροντος των συμμετεχόντων όπως επίσης και στις διαφορετικές ετεροτοπίες, που καταλαμβάνουν πολύ διαφορετικές περιοχές στο χώρο και στο χρόνο της πόλης. Στόχος είναι οι επιμέρους ετεροτοπίες να αποτελούν συγχρονικές παρουσιάσεις πολλαπλών αντικειμένων, αναπαραστάσεων, ιδεών και πρακτικών ενώ, η σύνθεση των 10 ετεροτοπιών, που θα οργανώνει τον διαχρονικό άξονα της έκθεσης, να συνθέτει μια νέα ετεροτοπία• ίσως μια μελλοντική Θεσσαλονίκη• σίγουρα πάντως μία ονειρική πόλη, της οποίας το ιστορικά μετασχηματιζόμενο τοπίο, ενδεχομένως να της επιτρέψει, να ανακαλύψει ξανά την καταστατική της συνθήκη, ως τόπο ελευθερίας των πολιτών της.

Ο Απόστολος Καλφόπουλος υπογραμμίζει: «Αυτήν την ικανότητα της ετεροτοπίας «να δείχνει και να ονοματίζει, να απεικονίζει και να λέει, να αναπαράγει και να αρθρώνει, να μιμείται και να σημαίνει», θέλει να μελετήσει αυτό το project, έτσι ώστε να εντοπίσει τους τρόπους με τους οποίους, η ετεροτοπίες καταφέρνουν να συστήνουν τόπους όπου ο χρόνος, τα έθιμα και οι συμβάσεις της κυρίαρχης κουλτούρας, στην χειρότερη περίπτωση επικυρώνονται ή στην καλύτερη ακυρώνονται».


Επιμέλεια: Απόστολος Καλφόπουλος
Συμμετοχές:Αρχιτέκτονες: Αστέριος Αγκαθίδης, Βίκυ Ακριτίδου, Έβελυν Γαβρήλου, Κατερίνα Κοτζιά, Ορέστης Πάγκαλος, Σπύρος Ι. Παπαδημητρίου, Φώτης Σαγώνας, Ζηνοβία Τολούδη, Κορίνα Φιλοξενίδου, ¶γγελος Φλώρος, Ανδρέας Φράγκος
Καλλιτέχνες: Λένα Αθανασοπούλου, Νίκος Βαρυτιμιάδης, Βάσω Γκαβάισε, Αναστασία Δούκα, Ξένια Θεμελή, Ελένη Καμμά, Παύλος Νικολακόπουλος, Βασίλης Σαλπιστής, Σίμος Τσακίρης, Χρύσανθος Χριστοδούλου

Χώρος εκδήλωσης
Κτίριο των Παλαιών Ψυγείων του ΟΛΘ
Ημερομηνίες
12/09 - 11/10 2007
Καλλιτέχνες
 
  ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  
 Κυρίως Πρόγραμμα
 Παράλληλο Πρόγραμμα
 Ταυτόχρονο Πρόγραμμα
 
 Επιστροφή


     

 powered by Lizzard Active Media © 2007 ΚΡΑΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ   

Optimized for Internet Explorer :: Best view 1024x768