GR | EN ΜΠΙΕΝΑΛΕ-ΝΕΑ-ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ-EΚΔΟΣΕΙΣ BIENNALE-ΤΥΠΟΣ-ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ-ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ-ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ
Πρόσκληση προς Καλλιτέχνες-Project Public Screen

Συζητώντας με σημερινούς όρους το ζήτημα της ετεροτοπίας στο εσωτερικό των σύγχρονων κοινωνιών, το πρόγραμμα Public Screen επιδιώκει να επαναπροσδιορίσει τη σχέση της σύγχρονης τέχνης με το δημόσιο - αστικό χώρο.

Η σύγχρονη τέχνη προϋποθέτει συγκεκριμένους κώδικες επικοινωνίας και πρόσβασης, αποτελεί μία ετεροτοπία περιορισμένη σε κλειστούς χώρους μουσείων και γκαλερί; Μπορεί να αναπτυχθεί ένας δημιουργικός διάλογος ανάμεσα στο καλλιτεχνικό έργο που προβάλλεται σε μία δημόσια οθόνη και τον κάτοικο - επισκέπτη - περιπατητή της σύγχρονης μεγαλούπολης; Πως τροποποιούνται οι όροι αυτής της συνάντησης όταν το έργο τέχνης έχει απολέσει την αρχική υλική του μορφή και υφίσταται κυρίως ως αναπαράσταση, προβολή, έννοια, ή υπενθύμιση;

Στη σύγχρονη παγκοσμιοποιημένη αγορά, η παραγωγή και διακίνηση του έργου τέχνης έχει σαφώς αλλάξει χαρακτήρα, δεν παύει ωστόσο να αποτελεί μια οικονομικά προσδιορισμένη διαδικασία στην οποία οι δημιουργοί και οι καταναλωτές έχουν διαφοροποιημένη δυνατότητα πρόσβασης. Η ένταξη του έργου τέχνης στο δημόσιο χώρο επαναπροσδιορίζει τους όρους της συνάντησης καλλιτέχνη - έργου - κοινού. Σε μια εποχή που η εικόνα αποτελεί το κυριότερο μέσο επικοινωνίας και μετάδοσης μηνυμάτων, το Public Screen προσφέρει σε καλλιτέχνες απ' όλο τον κόσμο την ευκαιρία να παρουσιάσουν το έργο τους σε ευρύτερες κοινωνικές κατηγορίες, εκτός από το περιορισμένο κοινό των επισκεπτών μουσείων και εκθεσιακών χώρων.

Το πρόγραμμα Public Screen αφορμάται από και καταλήγει σε συγκεκριμένο χώρο -τη Θεσσαλονίκη- πραγματοποιείται στο πλαίσιο μιας διεθνούς διοργάνωσης -της Πρώτης Μπιενάλε Θεσσαλονίκης- και επιδιώκει να συγκεντρώσει και να προβάλλει σε επιλεγμένους, εξωτερικούς χώρους μέσα στην πόλη, καλλιτεχνικά έργα που χρησιμοποιούν ως μέσο τη φωτογραφία ή το βίντεο .

Η πρόσκληση ενδιαφέροντος δεν έχει θεματικούς περιορισμούς. Οι τόποι που ορίζονται από τον Φουκώ ως ετεροτοπίες μπορούν να λειτουργήσουν ως ένα θεματικό έναυσμα, χωρίς να αποκλείεται και η προσωπική ερμηνεία - τοποθέτηση του κάθε καλλιτέχνη στην έννοια της ετεροτοπίας.

Στο κείμενο του 1967 με τίτλο "Des Espaces Autres - Heterotopies" ο Μισέλ Φουκώ ορίζει τις ετεροτοπίες ως πραγματικούς χώρους σε αντιδιαστολή προς τις ουτοπίες οι οποίες αποτελούν θέσεις χωρίς πραγματικό τόπο, τελειοποιημένη εκδοχή της ίδιας της κοινωνίας, ή αντιστροφή υπαρκτών τόπων.

Οι ετεροτοπίες είναι λειτουργικοί χώροι, εντός των κοινωνιών, με σαφείς και καθορισμένες λειτουργίες, κανόνες πρόσβασης και διέλευσης. Ως παραδείγματα τέτοιων χώρων ο συγγραφέας αναφέρει τα κοιμητήρια, τα ψυχιατρεία, τις φυλακές, τους οίκους ευγηρίας, τους κήπους, τα μουσεία, τις βιβλιοθήκες, τα αρχεία, αλλά ακόμη και τα πανηγύρια, τα χαμάμ, τους κινηματογράφους, τους οίκους ανοχής, τις αποικίες, τα πλοία - με τα τελευταία να κατέχουν τη θέση της κατεξοχήν ετεροτοπίας, σύμφωνα με τον συγγραφέα.

Οι ετεροτοπίες συνδέονται με περίπλοκους τρόπους με την έννοια του χρόνου. Σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως στα μουσεία και τις βιβλιοθήκης, ο χρόνος συσσωρεύεται ατέρμονα, ενώ στα πανηγύρια, ο χρόνος εμφανίζεται με τη μορφή της περιοδικότητας.

Το πρόγραμμα Public Screen απευθύνεται μέσω του διαδικτύου στην παγκόσμια καλλιτεχνική κοινότητα .

Η πρόσκληση ενδιαφέροντος θα φιλοξενηθεί στα ελληνικά και στα αγγλικά στην ιστοσελίδα του Μουσείου και της Πρώτης Μπιενάλε Θεσσαλονίκης. Θα γίνει ηλεκτρονική καταχώρηση σε διεθνείς δικτυακούς κόμβους. Η υποβολή των προτάσεων πρέπει να γίνει ταχυδρομικά μέχρι τις 30 Μαΐου 2007. Τις φωτογραφίες μπορείτε να τις στέλνετε ηλεκτρονικά.

Όροι Συμμετοχής

Κάθε καλλιτέχνης μπορεί να πάρει μέρος με ένα έργο βίντεο (μέγιστη διάρκεια 5' - χωρίς ήχο) ή μία σειρά φωτογραφιών (έως 10). Η επιλογή των έργων που θα προβληθούν θα γίνει από την επιμελήτρια.

Επικοινωνία - Υποβολή προτάσεων:

Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

Κολοκοτρώνη 21

Μονή Λαζαριστών

56430 Θεσσαλονίκη

Ελλάδα

Για το Public Screen

Υπεύθυνη προγράμματος: Συραγώ Τσιάρα

τηλ. 2310 - 589140, 589155

Φαξ. 2310 - 600123

Ηλεκτρονική Διεύθυνση για Αποστολή Φωτογραφιών: publicscreen@cact.gr


Προθεσμία για Υποβολή Προτάσεων: 30 Μαΐου

Οι προβολές θα πραγματοποιηθούν το Σεπτέμβριο του 2007.

Οι οθόνες θα τοποθετηθούν στο χώρο της Μονής Λαζαριστών, στο Λιμάνι και στο Αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης. Εξετάζεται επίσης η δυνατότητα φιλοξενίας του προγράμματος σε πλατείες, πανεπιστημιακούς χώρους, εμπορικά κέντρα, μέσα και χώρους μαζικής μετακίνησης.

Μετά το τέλος της διοργάνωσης όλοι οι καλλιτέχνες, των οποίων τα έργα θα παρουσιαστούν, θα λάβουν ταχυδρομικά τον κατάλογο. Οι διοργανωτές δεν έχουν την υποχρέωση να επιστρέψουν το υλικό που δε θα επιλεγεί για να προβληθεί.

Κάθε φάκελος πρέπει να περιλαμβάνει τα παρακάτω :

-Το έργο (αν πρόκειται για βίντεο) ή τα έργα (μέχρι 10 φωτογραφίες) σε μορφή ηλεκτρονικού αρχείου, σε δύο αντίτυπα. Για τα τεχνικά χαρακτηριστικά συμβουλευτείτε το παράρτημα.

-Όνομα, επίθετο, διεύθυνση, τηλέφωνο, φαξ(αν υπάρχει) ηλεκτρονική διεύθυνση συμμετέχοντος

-Τίτλος έργου

-Συνοπτική περιγραφή έργου (μέχρι 100 σειρές)

-Σύντομο βιογραφικό (μέχρι 150 λέξεις) του καλλιτέχνη που θα περιλαμβάνει: τόπος, χρονολογία γέννησης, σπουδές, ομαδικές - ατομικές εκθέσεις, συνήθη μέσα.

-Εξουσιοδότηση υπογεγραμμένη από τον καλλιτέχνη στην οποία θα αναφέρονται τα εξής: 1. Παραχωρώ στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης της Θεσσαλονίκης το δικαίωμα προβολής, δημοσίευσης και αναπαραγωγής του έργου μου σε ψηφιακή ή έντυπη μορφή με στόχο την προβολή της σύγχρονης τέχνης τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, σε βιβλιοθήκες, μουσεία, γκαλερί, εκπαιδευτικά ιδρύματα. 2. Ο φάκελος της συμμετοχής μου θα παραμείνει στο αρχείο του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης.

Το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης θα φροντίσει για τη διανομή του καταλόγου στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ - ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

1. For Video Works

Digital carriers:

CD, DVD, miniDV, DV-CAM, S-VHS, VHS, 8mm, Hi8, Digi-8 (lower quality)

Systems:

for best quality PAL 25 frames per second or NTSC 29.97 frames per second (all will be converted to PAL).

Description:

   • PAL 4:3

  Frame size: 720h, 576v

  Pixel aspect ratio: D1/DV PAL (1,067)

  48 or 32 KHZ

  • PAL 16:9

  Frame size: 720h, 576v

  Pixel aspect ratio: D1/DV PAL Widescreen 16:9 (1,422)

  48 or 32 KHZ

  • NTSC 4:3

  Frame size: 720h, 480v

  Pixel aspect ratio: D1/DV NTSC (0,9)

  48 or 32 KHZ

  • NTSC 16:9

  Frame size: 720h, 480v

  Pixel aspect ratio: D1/DV NTSC Widescreen 16:9 (1,200)

  48 or 32 KHZ

  • SD or HDV accepted


Accepted file format:

   • Uncompressed
   • Mpeg2
   • Microsoft avi, codec avi DV for best quality, or in any codec you want, should be included in your package. Please prefer popular codec with standard frame per second and pixel aspect ratio.
   • Quick Time, same as Microsoft avi

Note: please choose codec DV for best quality, in all other formats unaccepted errors or artifacts may occur.


2. For Photographs

Image files

Your images should have the maximum characteristics:

Width:2500pixels X Height 1800pixels (approximately)

Resolution=300pixels/inch

Color Mode=RGB 8bit/channel

Pixel Aspect Ratio: Square

The image format should be:

Tiff (for maximum quality) or JPEG (compressed)

Please do not convert JPEG files into Tiff format (there are no quality benefits because although the file size increases there isn't any image quality improvement).  ΜΠΙΕΝΑΛΕ  
 Σχετικά με τη διοργάνωση
 Κ.Μ.Σ.Τ.
 Επιμελητές Κυρίου Προγράμματος
 Πρόσκληση προς Καλλιτέχνες-Project Public Screen
 Υποστηρικτές-Χορηγοί
 Επικοινωνία
 

     


 powered by Lizzard Active Media © 2007 ΚΡΑΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ   

Optimized for Internet Explorer :: Best view 1024x768